Omakotitalon sähkösuun­nitteluopas

Sähkösuunnitelma on tärkeä osa uuden kodin suunnittelua. Sen pitää olla valmis jo siinä vaiheessa, kun talosta ei ole muuta konkreettista kuin piirustukset. Sähköpistorasioiden paikkojen miettiminen näin aikaisessa vaiheessa voi tuntua kauaskantoiselta, mutta sähkösuunnitelmaa tehdessä ei kannata hätiköidä. Hyvin tehty sähkösuunnitelma nimittäin säästää yllätyskuluilta rakennusvaiheessa.  

Hyvin tehty sähkösuunnitelma säästää yllätyskuluilta rakennusvaiheessa

Keräsimme tähän omakotitalon rakentajan sähkösuunnitteluoppaaseen yleisimpiä asioita, jotka kannattaa selvittää ennen sähkösuunnitelman tilaamista.

Selvitä nämä asiat ennen sähkösuunnitelman tilaamista

  1. Omat toiveet ja tarpeet

    Aluksi kannattaa vaikka listata huonekohtaisesti kaikki laitteet, jotka tarvitsevat sähköä. Miten jääkaappi, pakastin, tietokoneet ja muut kodin laitteet sijoitellaan? Kun laitteiden määrä on selvillä, on syytä pohdiskella, mihin haluaa valaisimia. 

    Näissä molemmissa kannattaa ottaa huomioon, että elämäntilanteiden vaihtuessa ja huoneiden käyttötarkoituksen muuttuessa voi haluta vaihtaa sähkölaitteiden, huonekalujen tai valaisimien paikkoja. Tähän mahdollisuuteen on hyvä varautua jo sähkösuunnitelmaa tehtäessä.  

  2. Talotekniset vaatimukset

    Sähkösuunnitelmaa laadittaessa täytyy tietää, mikä lämmitysmuoto taloon on tulossa (maalämpö, kaukolämpö vai jokin muu). Kannattaa myös miettiä, onko esimerkiksi tarvetta saunan kiukaan etäohjaukselle ja löytyykö muita arkea helpottavia sähköistyksen tarpeita.

  3. Budjettiarvio sähköurakan tekemiseen

    Budjettia on hyvä laskea jo suunnitteluvaiheessa. Tällöin sähkösuunnitelmaa tekevät ammattilaiset osaavat ehdottaa budjettiinne sopivia ratkaisuja. Ammattilaisilta saa tarvittaessa apua budjetin laadintaan. 

Mitä piirustuksia täytyy olla valmiina, kun lähtee tekemään sähkösuunnitelmaa? 

Asemapiirustuksen ja pohja- sekä julkisivukuvien lisäksi seuraavat piirustukset helpottavat ja nopeuttavat sähkösuunnitelman tekemistä.

  1. Kalustesuunnitelmat/ -piirustukset

    Sähkön saatavuus vaikuttaa moneen kodin arkiseen tapahtumaan. Toimivaa sähkösuunnitelmaa varten on hyvä olla talon kalustepiirustus valmiina, josta näkyy miten kiinteät kalusteet on ajateltu sijoitettavan asunnossa. Tällaisia kiinteitä kalusteita ovat esimerkiksi keittiön ja kodinhoitohuoneen kalusteet. 

    Kiinteiden kalusteiden lisäksi kannattaa pohtia myös liikuteltavien huonekalujen sijoittamista. Tästä hyvä esimerkki on makuuhuoneen sänky. Kun tiedetään, miten päin se sijoitetaan huoneeseen, osataan sähköpistorasiatkin yölamppuja varten laittaa oikeille seinille.  

  2. Pihasuunnitelma

    Millaisia sähkötarpeita talon ulkopuolella on? Tarvitaanko talveksi autolle lämmitystä? Onko istutuksissa valaisimia ja tarvitaanko jouluvaloille esimerkiksi pistorasiapylväitä? Sähkösuunnitelmaa varten on hyvä olla ihan paperille kirjattuna, mihin kaikkeen sähköä tarvitaan rakennuksen ulkopuolella. Pihasuunnitelman, jossa esimerkiksi istutusten valaisimet näkyvät, voi teettää erikseen myös asiaan vihkiytyneellä ammattilaisella. 

Mitä eri vaiheita sähköurakkaan sisältyy? 

  1. Sähkösuunnitelman teko 

    Sähköurakka alkaa sähkösuunnitelman teosta. Hyvän sähkösuunnitelman tekemistä varten tarvitaan osaava alan ammattilainen, jonka voit löytää Jokilaakson Sähköltä. Teemme pistekuvan, joka käydään suunnittelupalaverissa läpi ideat ja toiveet huomioiden ennen toteutusta.

  2. Sähköurakoitsijan valinta 

    Kun sähkösuunnitelma on tehty, on aika valita sähköurakoitsija. Kun valitset urakoitsijaksi Jokilaakson Sähkön, voit olla varma, että koko projekti on osaavissa käsissä aina sähkösuunnitelmasta viimeisten pistorasioiden asennuksiin.

  3. Sähköliittymän tilaaminen 

    Kun urakoitsija on selvillä, on aika saada rakennustontille oma sähköliittymä. Voit tilata sen paikalliselta sähköyhtiöltä. Tilaa liittymä ja tee sähkösopimus paikallisen sähköyhtiön kanssa. Selvitä myös, onko kohteeseen saatavilla valokuitu ja onko sille tarvetta.

  4. Sähkömittauskeskuksen ja liittymiskaapelin hankkiminen 

    Sähköä tarvitaan tontilla jo rakennusaikana. Jotta työt voivat alkaa, täytyy sähköt olla vedettynä jo ennen kuin rakennustyöt alkavat. Se käy huolehtimalla tontille liittymiskaapeli, maadoitus ja suojaputket sekä niiden kaivaminen oikeille paikoille.

    Mittauskeskuksen sijainti kannattaa miettiä yhteistyössä urakoitsijan kanssa. Rakentamisen ajaksi työmaasähkön saa parhaiten tontille asennettavasta pihakeskuksesta, joka toimii myös lopullisena pääkeskuksena. Sähköurakoitsija toimittaa ja kytkee keskuksen sekä tekee mittarointitilauksen.

  5. Ennen lattiavalua putkitetaan joitakin sähköpisteitä, esimerikiksi keittiön saarekkeeseen. Tarkistetaan myös, että varaputket ja syöttökaapelit tulevat ryhmäkeskuksen kohdalle.

  6. Johdotus ja rasiointi

    Kun väliseinärungot ovat valmiit, urakoitsija asentaa kaikki johdot ja rasiat oikeille paikoilleen sekä kytkee ryhmäkeskuksen. Tässä vaiheessa on mahdollista saada myös työaikainen sähkö talon sisälle.

  7. Valmista

    Kun kaikki pinnat ovat valmiit sekä kodinkoneet ja kiuas saapuneet työmaalle, on sähkömiehen aika tehdä kalustus. Kaikki pistorasiat ja valaisimet asennetaan, testataan niiden toimivuus ja tehdään käyttöönottotarkastus.

  8.  Dokumentointi

    Ennen muuttotarkastusta suunnittelija tekee käyttöönottotarkastuspöytäkirjan sekä loppupiirustukset. Nämä saatte myös paperiversiona kotiinne. Onnea uuteen kotiin!

Käytännön vinkkejä omakotitalon sähköistyksen suunnitteluun 

Sähkökeskuksen sijoittaminen 

Hyvä paikka sähkökeskukselle on esimerkiksi eteisessä tai kokonaan erillisessä huoltotilassa. Huomioi, että keskus täytyy olla sijoitettuna niin että sen eteen jää hyvin hoitotilaa. Tällöin huolto- ja käyttötoimenpiteet sujuvat helposti.  

Pistorasioiden sijoittelu 

Kun talo on vasta viivoja paperilla, voi olla hankalaa kuvitella, mihin kaikkialle pistorasioita kannattaisi laittaa. Todennäköisesti on parempi kuitenkin asentaa liikaa pistorasioita kuin liian vähän. Erityisesti pistorasioita kannattaa olla antenni ja ATK-rasioiden lähettyvillä. Lisäksi arjen sujuvuutta helpottavat pistorasiat ovenpielissä, jolloin siivous käy helpommin.  

Elämäntilanteiden vaihtuessa ja huoneiden käyttötarkoituksen muuttuessa voi haluta vaihtaa kodinkoneiden, huonekalujen tai valaisimien paikkoja. Tähän mahdollisuuteen on hyvä varautua jo sähkösuunnitelmaa tehtäessä.  

Jotta huoneet mukautuvat tulevaisuudessa myös erilaisiin käyttötarpeisiin ja huonekalujen sijoitteluun, kannattaa pistorasioita sijoittaa jokaiselle huoneen seinälle. Kaiuttimia tai videotykkiä varten sähköntarvetta voi ilmetä myös korkealla katonrajassa. Keittiössä taas voi olla hyötyä kalusteisiin upotetuista ja wc:ssä kaapin sisällä sijaitsevasta pistorasioista.  

Myös jouluvalojen ja erilaisten tunnelmavalojen sijoittelua ja pistorasiatarpeita kannattaa miettiä. 

Valaistus 

Erilaiset kodinaskareet vaativat erilaiset valaistusolosuhteet. Keittiössä tarvitaan kirkkaita työvaloja, kun taas olohuoneessa on eduksi, jos valon voimakkuutta voi säätää. Kun valaistuskokonaisuudessa yhdistelee katto,- seinä- ja kohdevalaisimia syntyy kokonaisuus, joka on käytännöllinen ja miellyttää myös silmää. Sähköasennusten kannalta valaistusta varten kannattaa miettiä mahdollisimman joustavat ratkaisut. Esimerkiksi asentamalla valokiskon, voi valaisimien paikkoja muuttaa helposti.  

Palovaroittimet 

Sähköverkkoon kytketty palovaroitin on ollut pakollinen asunnoissa vuodesta 2009 alkaen. Palovaroittimen paikat valitaan jo sähkösuunnitelmaa tehtäessä. Palovaroitinta ei kannata asentaa ilmanvaihtoventtiilien edustalle, keittiöön tai pesutiloihin. Sen sijaan makuuhuone, eteinen tai portaikon yläpää ovat hyviä paikkoja palovaroittimelle.